Odgovornost do ljudi, narave in skupnosti.

Združujemo energijo mlade, znanje srednje in izkušnje starejše generacije.

Novice

Priložnost za bazen

EdisRujovicOb obisku predsednika vlade v CIRIUS-u in ogledu njihovega pokritega bazena smo lahko v medijih prebrali, da je beseda tekla tudi o možnosti zgraditve novega pokritega bazena, namenjenega občanom, ki bi se ga lahko umestilo na območje zavoda. Ker gre za objekt v lasti države predvidevam, da bi sredstva zagotovila država iz proračuna in EU skladov. Ta izjava me navdaja z optimizmom, zato menim, da mora Občina stopiti v akcijo, podpreti idejo, začeti komunicirati s pristojnimi organi in CIRIUS-om.

Kamnik ima dolgo zgodovino na področju plavanja in aktivnostih povezanih z vodo. Med bolj znanimi so vsekakor Kamniške toplice imenovane Kurhaus, ki so zrasle v 70 letih 19. stoletja na sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice. Leta 1931 se je odprlo pregrajeno kopališče na reki Nevljici, ko je bil ustanovljena tudi plavalna sekcija, ki je imela velike uspehe.

Zgodovina plavalnega športa pa ima v Kamniku več kot 80 letno tradicijo in zadnja investicija na tem področju se je zgodila z izgradnjo obstoječega olimpijskega bazena v sedemdesetih letih, če odmislimo manjši bazen v CIRIUS-u.

V Kamniku se že dolgo načrtuje temeljita prenova bazena »Pod Skalco, ki je v poletnih mesecih zbirališče Kamničank in Kamničanov in je potreben temeljite prenove. A vemo tudi, da Kamnik potrebuje pokrit bazen. Kako izpolniti obe želji pri omejenih sredstvih. Rešitev se nam je pojavila na dlani. Samo od Občine bo odvisno ali jo bo znala prepoznati kot priložnost ter temu primerno ukrepala.

V nekaterih medijih smo ob obisku predsednika vlade v CIRIUS-u in ogledu njihovega pokritega bazena lahko prebrali, da je beseda tekla tudi o možnosti Pregrajeno kopalisce na reki Nevljica 1931zgraditve novega pokritega bazena, namenjenega občanom, ki bi se ga lahko umestilo na območje zavoda. Ker gre za objekt v lasti države predvidevam, da bi sredstva zagotovila država iz proračuna in EU skladov. Ta izjava me navdaja z optimizmom, zato menim, da mora Občina stopiti v akcijo, podpreti idejo, začeti komunicirati s pristojnimi organi in CIRIUS-om ter pomagati pri pripravi morebitnih prostorskih aktov in pridobivanju potrebnih dokumentacij.

Z investicijo države dobi Občina priložnost, da se posveti temeljiti prenovi letnega bazena »Pod sklaco«, kjer se potrebuje nova školjka, čistilna naprava, kompenzacijski bazen, strojnica ter ostali spremljajoči objekti in ureditev okolice. Moje mnenje je, da se bazen »Pod skalco« prenavlja fazno, s čimer financiranje razdelimo na več let ter se investicija načrtuje tako, da je možno bazen tudi pokriti v primeru, da se investicija v CIRIUS-u nebi izvedla. Sredstva za letni bazen se namenjajo v proračunski sklad za bazen in pridobivajo s strani Fundacije za šport.

Kamniški bazen ima kar nekaj dobrih lastnosti ena izmed teh je vsekakor lokacija, ki v neposredni bližini nudi še aktivnosti tenisa in pa odbojke na mivki ter vzpona pešpoti na Stari grad. Bazen v času sezone nekajkrat obiščem tudi sam, sicer v bolj v poznih urah, ko je gneča manjša in lahko rekreativno plavam. Dejstvo je, da je v zadnjih letih moč opaziti velik porast v številu obiskovalcev, kar kaže na to, da občanke in občani še kako radi prihajajo na bazen in je tudi zaradi tega odgovornost Občine, da po milijonski investiciji v atletski stadion sredstva sedaj preusmeri tudi v bazen.

Edis RUJOVIĆ

Copyright © Lista Dušana Papeža 2016. Vse pravice pridržane.