Azbestne cevi v kamniškem vodovodu

Zaklina ZdravkovicŽaklino Zdravković je na junijski seji občinskega sveta zanimalo koliko azbestnih cevi je še prisotnih v vodovodnem omrežju v občini Kamnik. V svojem vprašanju Županu, odgovor se pričakuje jeseni, je zapisala, da je kot uporabnica kamniškega vodovoda zadovoljna s kakovostjo pitne vode. Malce manj pa s ceno in s tem, da je v vodovodnem sistemu še kar nekaj azbestnih cevi.

Odjemalci vode iz kamniškega vodovoda, ki ga upravlja Komunalno podjetje Kamnik smo s kakovostjo pitne vode lahko zadovoljni. Glede na zadnje objavljene podatke se tudi v večini vodovodov, ki so v upravljanju vaških odborov, pretaka bakteriološko in mikrobiološka ustrezna pitna voda.

Vendar pa je v vodovodnem omrežju občine Kamnik še vedno določena količina azbestnih cevi. Za azbest vemo, da je pri vdihovanju zdravju škodljiv in povzroča azbestozo, pri uživanju pitne vode, pa v primeru poškodb na oblogah azbestnih cevi lahko pride do možnosti vstopa večje azbestnih vlaken v prebavni trakt. Pri tem ni nepomemben podatek, da je kamniška voda trda, ima 7 nemških stopinj trdote, vendar za razliko od ljubljanske vode (15 nemških stopinj) manj trda, kar pa pomeni, da na vodovodnih ceveh naredi manj oblog kalcija, ki pa je tisti, ki preprečuje prehod azbesta v pitno vodo.

V zvezi s tem nas zanima:
• Koliko cevi v kamniškem vodovodu je še vedno azbestnih in v katerih delih občine?
• V koliko letih in po kakšnem planu se jih bo zamenjevalo?
• Ali je to ena izmed prioritet KPK?
• Ali so delavci v KPK deležni izobraževanja glede ravnanja z azbestnimi cevmi, saj se v primeru pravilih in zamenjavi cevi ali poškodb pri izkopih v zrak lahko sproščajo prašni delci azbesta in jih delavci vdihujejo?
• Ali KPK lahko na kakšen način kontrolira debelino oblog na azbestnih ceveh in kvaliteto azbestnih cevi, ki lahko v primeru razpok in drugih poškodb postanejo vir nevarnega azbesta?

Žaklina Zdravković l.r.,
LDP Kamnik

Odgovor Občine Kamnik, ki so ga poslali septembra letos, si lahko preberete na povezavi: Ali so azbestne vodovodne cevi nevarne?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.