Žaklina Zdravković: Upravljanje Dupliškega hriba

Žaklina ZdravkovićLeta nazaj je bila na območju bivše kamniške deponije na Duplici opravljena sanacija in urejena gozdna učna pot. Leta 2003 je bila zasajena dendrološka drevesna učna pot, leta 2007 pa je bila urejena še makadamska sprehajalna pot. V občinskem proračunu je vseskozi vzpostavljena redna proračunska postavka, namenjena vzdrževanju deponije Duplica, ki je v letu 2016 znašala 3900 evrov. V obrazložitvi postavke piše, da je na območju potrebno redno vzdrževanje (košnja trave, redno odstranjevanje odpadkov, saditev manjkajočih dreves, pregled in odvoz izcednih voda itd.). Hrib in pot sta v vmesnem času postala priljubljena točka sprehajalcev s psi, tekačev, mladine …

V zadnjih tednih pa je me je nekaj sprehajalcev opozorilo na neurejenost hriba, zato sem s kolegi situacijo preverili še sama. Ugotovili smo, da bo v naslednjem obdobju potrebno območje delno obnoviti. V našem vprašanju pa želimo opozoriti na problem odvoza odpadkov. Na območju hriba so 3 koši za smeti – 2 na platoju in 1 pod hribom. Kot so povedali sprehajalci, so koši ves čas polni, velikokrat smeti ležijo okoli koša, mnogokrat pa jih praznijo kar sami in smeti odnesejo v domače kante. Po njihovem mnenju sistematičnega praznjenja košev ni ali pa je preredko, kar smo opazili tudi sami na ogledu.

Zato sem na Občino Kamnik naslovila naslednja vprašanja:

Kdo je zadolžen za redno praznenje košev za smeti, saj vidimo, da je v proračunski postavki namenjen denar tudi za reden odvoz odpadkov?
Ali je koše postavilo Komunalno podjetje Kamnik ali so rezultat pobude posameznikov?

Lista Dušana Papeža KamnikV svetniški skupini Dušana Papeža menimo, da je potrebno tudi doreči, čigavi so koši in kdo je odgovoren za odvoz. Dogovor mora biti sklenjen med Občino Kamnik, Krajevno skupnostjo Duplica in Komunalnim podjetjem Kamnik. Po potrebi je treba koše tudi prestaviti ali njihovo število zmanjšati. Koši za odpadke, ki nimajo določenega odgovornega za praznjenje in čiščenje, velikokrat povzročijo več škode kot koristi, saj je ljudem samoumevno, da puščajo smeti tudi ob polnih koših za odpadke. Naj pri tem še opozorimo, da je pod dupliškim hribom nameščen koš za pasje iztrebke, ki ga Komunalno podjetje Kamnik (KPK) redno prazni, torej bi lahko hkrati pobirali smeti tudi iz preostalih košev. Dopuščamo možnost, da katerega od košev Komunalno podjetje Kamnik prazni že sedaj, vendar je praznjenje glede na obiskanost hriba očitno premalo pogosto.

Žaklina Zdravković

občinska svetnica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.