Stari grad naj bi prve goste sprejel letos spomladi

edis rujevic 295x300Edis Rujović, svetnik Liste Dušana Papeža, ki je spomladi leta 2015 kot prostovoljec tudi sam sodeloval pri čiščenju in “osvoboditvi” Starega gradu, je občinski upravi zastavil več svetniških vprašanj, ki se nanašajo na dogajanje, ureditev in morebitno odprtje Starega gradu. Bistvo odgovora občinske uprave je, da bodo končanih delih prostori dani v upravljanje ZTŠK, Stari grad pa bo prve goste sprejel v spomladanskem času.

Edis RUJOVIĆ – LDP: Spomladi 2015 sem se na poziv župana udeležil čistilne akcije na Starem gradu. Tistega dne, 16. maja, se je na Starem gradu resnično čutila pozitivna energija in želja, da skupaj nekaj premaknemo. Na nek način sem bil priča sodobni delovni brigadi, ki se je organizirala preko socialnega omrežja. Delovne brigade, ki so danes del neke preteklosti, o katerih sem doslej lahko le poslušal.
Od čistilne akcije je minilo že nekaj časa in določena dela v notranjosti objekta so bila izvedena, določena pa se še izvajajo. Zunanjim opazovalcem se nam sicer vedno zdi, da bi lahko nekatere stvari potekale hitreje, a pri investicijah z javnimi sredstvi se stvari rade zavlečejo, kar razumem.
Glede na to, da je bil Stari grad vrsto let zaprt in neurejen, bomo ljubitelji te čudovite izletniške točke počakali še nekaj časa, da se bomo lahko ponovno okrepčali in da bo prostor dobil turistični zagon, ki si ga zasluži.

Kot občinski svetnik sem na temo Starega gradu dobil nekaj vprašanj in ker želim občankam in občanom posredovati čim bolj natančne odgovore me zanima naslednje:

  • Katera dela se na gradu trenutno opravljajo in v kateri fazi so obrtniška in druga dela na objektu Stari grad?
  • Kakšne vsebine bo Občina Kamnik ponudila na začetku in kakšni so načrti glede upravljanja Starega gradu?
  • Kdaj se predvideva otvoritev gostinskega dela objekta?

Za odgovore se vam zahvaljujem v prepričanju, da vsi skupaj že nestrpno pričakujemo dan, ko bo objekt na Starem gradu ponovno zaživel.

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravil Igor ŽAVBI, podžupan Občine Kamnik, ki je kot prostovoljec tudi sam sodeloval pri čiščenju in “osvoboditvi” Starega gradu:
Občinska uprava je v mesecu februarju 2016 naročila izdelavo projektne dokumentacije za obnovo notranjih prostorov. Projektno dokumentacija PZI je bila pridobljena v maju 2016. Projektant je občinsko upravo v projektu pozval, da naj takoj pristopi k sanaciji nekaterih del. Občinska uprava je upoštevala načelo dobrega gospodarja in je nemudoma pristopila k izvedbi najnujnejših gradbenih del, saj bi lahko v nasprotnem primeru prišlo do še večje škode obstoječega stanja objekta in bi se posledično znatno povišala vrednost investicije. Tako je bila zamenjana in obnovljena strešna kritina pokrite terase (zaradi dotrajanosti in zamakanja v preddverje), urejene so bile nove stopnice med kletjo in pritličjem (ker obstoječe niso več dopuščale varnega prehoda med kletjo in pritličjem). Novo stopnišče je urejeno tako, da je omogočen direkten dostop iz spodnjega kletnega lokala v večnamenski – gostinski prostor v pritličju. V kletnih prostorih je sanirana vlaga (tlaki, stene) in obstoječ AB strop v kurilnici. Hkrati so se obnovile zamašene odtočne kanalizacijske cevi ter strojne in elektro instalacijske cevi, ki so se položile v tlake in cokel sten z namenom, da se izognemo nepotrebnim podvajanjem stroškov in naknadnim rušitvenim delom.

V letošnjem letu se bodo gradbena dela nadaljevala le v spodnjih prostorih. V celotnih spodnjih prostorih je predvidena zamenjava stavbnega pohištva. Uredila se bo točilnica (razsvetljava, šank, mize, stoli, …), sanitarije in garderobe. Obstoječe skladišče se bo ustrezno hidroizoliralo, prav tako se bo uredil zunanji zid po celotni dolžini severne strani objekta (odvodnjavanje in ustrezna zaščita zidu). Na novo se bo uredila dimniška tuljava centralne peči na vzhodnem delu fasade. Odstranila se bo obstoječa greznica in se vgradila MKČN, postavil se bo podstavek za plinohram.
Za našteta dela je bil po rebalansu proračuna za leto 2016 v mesecu novembru na portalu javnih naročil objavljen razpis za obnovo kleti na Starega gradu. Do roka za oddajo ponudb so na naslov naročnika pravočasno prispele ponudbe šestih (6) ponudnikov. Občinska uprava je v fazi podrobnega preverjanja ponudnikov, ki so se prijavili na predmetno javno naročilo oziroma ki nastopajo v ponudbah.

Po končanih delih bodo prostori dani v upravljanje ZTŠK, Stari grad pa bo prve goste sprejel v spomladanskem času.

Vir: Kamnik.info

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.