Brane Golubović: Širjenjem invazivnih tujerodnih vrst?

Brane GolubovićBrane Golubović, občinski svetnik Liste Dušana Papeža, je občinski upravi Občine Kamnik zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na varstvo pred širjenjem invazivnih tujerodnih vrst ob sprehajalnih poteh na obrežju Kamniške Bistrice.

Brane Golubović,Brane Golubović, občinski svetnik LDP Kamnik: Glede na popularnost sprehajalne in kolesarske poti ob Kamniški Bistrici je pohvalno, da jo je občina uredila še proti Volčjemu potoku v smeri igrišča Virtusa ter da se načrtuje tudi nove krake in s tem nove investicije po občini. Smo pa lahko opazili, da so ob izvajanju del ob poti nastale večje odprte površine, ki so bile doslej porasle z grmovno in drevesno vegetacijo. Kot pa je znano, se v odprtih prostorih, predvsem ob vodi zelo hitro naselijo invazivne tujerodne vrste rastlin, zato pristojnim na Občini Kamnik predlagam, da se takoj, ko bo to mogoče (zgodaj spomladi), opravi zasaditev teh območji z avtohtonimi grmovnimi vrstami, ki običajno uspevajo ob vodi. Tako bomo preprečili razraščanje tujerodnih vrst, ki spreminjajo obvodne ekosisteme, hkrati pa v primeru naselitve npr. dresnika pomenijo grožnjo za stabilnost rečnih brežin.

Odgovor je v imenu občinske uprave pripravila Alenka BABNIK, višja svetovalka za urejanje prostora:
Pri gradnji kolesarske poti na odseku do Qlandije smo počistili del območja ob gozdnem robu, ki je bil zaraščen z grmovno vegetacijo. Prevladovali sta predvsem robida in leska. V brežino Kamniške Bistrice z gradnjo nismo posegali, invazivne vrste Foto Kamnik.infozato tudi obrežne vegetacije na tem delu nismo čistili. Na očiščenem gozdnem robu bodo robida in druge grmovnice spomladi hitro odgnale, zato zaenkrat novih zasaditev ne predvidevamo.
Zavedamo se, da razraščanje invazivnih rastlin ob vodotokih predstavlja velik problem, zato v sklopu vzdrževanja zelenih površin ob obstoječi kolesarski poti zatiramo tudi invazivne rastline. Stanje na terenu bomo spremljali in v primeru, da se bodo na terenu pojavili poganjki invazivnih rastlin, tudi ustrezno ukrepali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.