Kdaj bo urejena kolesarska pot Stranj in Godiča s Kamnikom?

Dušan PapežObčinski svetnik Dušan Papež je občinski upravi zastavil vprašanje glede ureditve varne kolesarske povezave Stranj in Godiča, oz. v nadaljevanju tudi Kamniške Bistrice, s Kamnikom.

Duško PAPEŽ – LDP: V strategiji turizma, ki jo je občinski svet sprejel v mesecu decembru, je eden od pomembnejših dejavnikov kolesarski turizem. Občina Kamnik želi postati vidna kolesarska destinacija, ki nudi privlačne možnosti kolesarjenja za raznolike ciljne skupine, ki jih odlikuje preprosta dostopnost in varnost.

V LDP Kamnik pozdravljamo ta načrt in ga tudi podpiramo, kot tudi celotno Strategijo turizma, ki vključuje poleg rekreacije tudi področje kulture. Smo pa mnenja, da mora Strategiji slediti tudi proračun občine, v katerem je potrebno zagotoviti tudi primerno infrastrukturo za cestno in turno/gorsko kolesarjenje ter določiti poligon za kolesarske spuste.

V občina Kamnik smo v zadnjih letih načrtno pristopili k izgradnji mreže kolesarskih poti. Glavna zelena os, ki se jo načrtuje, je kolesarska steza in pešpot ob Kamniški Bistrici od mestnega jedra pa vse do meje z občino Domžale.
Tudi v proračunih za leta 2017-18 so predvidena sredstva za nadaljnjo širitev tega dela kolesarske in peš poti. Poleg tega pa se načrtuje tudi gradnja novih odsekov v Tuhinjski dolini, predvsem na območju med Lokami in Potokom ter povezava mesta Kamnik z Nevljami in Vrhpoljem.

V zvezi s tem je moje vprašanje naslednje. Ali občina načrtuje gradnjo kolesarske in pešpoti iz mestnega jedra do Kamniške Bistrice, točneje v prvi fazi iz mesta do Stranj?
Menim, da bi traso mestno jedro – Stranje lahko naredili dokaj hitro na mestu sedanjega zidu nekdanje smodnišnice ali na območju med regionalno cesto in reko Kamniška Bistrica.

Odgovor je v imenu občinske uprave pripravila Alenka BABNIK, višja svetovalka za urejanje prostora:

V proračunskem obdobju 2017 in 2018 izvedba kolesarske povezave v Kamniško Bistrico ni predvidena. Kolesarsko povezavo iz Kamnika do severnega dela občine bomo razdelili na krajše odseke, ki jih bomo postopoma izvajali. Med najpomembnejše odseke na tem delu sodi povezava do Stranj in Godiča, ki je predvidena v obdobju 2019–2020. Trasa je zaenkrat idejno zasnovana po levem bregu reke Kamniške Bistrice, mimo Mekinj, Jeranovega, Zduše in Godiča. Umestitev kolesarske poti med reko Kamniško Bistrico in regionalno cesto zaradi omejitev v prostoru (varovalni pas regionalne ceste, poplavno območje) ni primerna. V primeru celostne ureditve območja nekdanjega KIK-a pa bomo kolesarsko pot načrtovali tudi na tem območju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.