Mobilnost in elektrifikacija

Edis Rujović Vse večji izziv mest predstavlja mobilnost in Kamnik ni izjema. Analize kažejo, da bo na cestah vse več avtomobilov, v katerih se 80 % voznega časa, vozi samo ena oseba. Velja omeniti tudi podatek, da avtomobili 90% časa mirujejo. Čas, ki ga preživimo v vožnji v večini lahko smatramo kot izgubljeni dragoceni čas. Z razvojem tehnologije se spreminja tudi mobilnost. Vsa večja mesta stavijo na elektrifikacijo avtonomnih vozil. V Kamniku na tem področju ne spimo.

V pripravi je celostna prometna strategija in na seji občinskega sveta smo sprejeli ukrepe za subvencioniranje nakupa električnih koles. Gre za prve korake k pametni mobilnosti. Potrebno bo razmišljati v smeri sistema izposoje po vzoru Ljubljane ali Kranja. Razmisliti je potrebno tudi o izposoji električnih skuterjev do 25 km/h. Nikakor pa ne gre pozabiti na električne minibuse kot lokalni javni potniški prevoz. V Kamniku imamo uspešno start up podjetje, ki razvija visoko tehnološke elektromagnetne pogone za električna vozila.

In ravno zato, ker verjamem, da imamo znanje in voljo, sem na seji občinskega sveta izrazil prepričanje, da lahko do leta 2022 vzpostavimo sistem izposoje električnih in motornih koles kot tudi lokalni potniški promet, ki se vrši z vsaj dvema električnima minibusoma in sta namenjena tudi za turistične prevoze po občini.

Edis Rujović

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.