Po novem asfaltu do prestižnega gorskega cilja na Veliki planini tudi kolesarji kolesarske dirke po Sloveniji

V letošnjem letu je občinski svet obravnaval dva izjemno pomembna odloka na področju prostorske problematike. Gre za območje v neposredni bližini nakupovalnega središča Mercator centra na Ljubljanski cesti in za območje t.i. Utokove jame. Za slednjo sem že leta 2016 kot občinski svetnik podal pobudo naj občina aktivno pristopi k reševanju omenjenega področja, s čimer bi mestno jedro pridobilo večnamenski park, hkrati pa naj ustrezno poskrbi za prometno ureditev v njegovi okolici. Žal pa je večina svetnic in svetnikov nedavno potrdila predlog, s katerim bomo prostor še dodatno obremenili, čeprav je na Usnjarski cesti že sedaj ozko prometno grlo. Prepričan sem, da nas bo v prihodnosti prav tako še bolela glava zaradi odločitve vladajoče koalicije, da ob Ljubljanski cesti odobri gradnjo dodatnih 2 nakupovalnih središč. Očitno se v teh primerih deluje po principu, da bomo že kako, saj si drugače ni mogoče razložiti, da v prostor umeščamo nove obremenitve, pri čemer se z reševanjem prometa ne ukvarjamo. Podpiram gradnjo novih prepotrebnih stanovanj, a ob zavedanju, da že trenutna prometna infrastruktura ni optimalna, je tovrstno hitenje, brez reševanja prometnih zagat problematično. Sem pa zato izredno vesel, da je Občina Kamnik kupila prostore nekdanje tovarne Meso Kamnik, za kar sem se zavzemal tudi sam in podal pobudo že 2016. Upam, da bo območje namenjeno ozelenitvi centra in bo postalo nov javni prostor v Kamniku.

Edis Rujović
Svetniška skupina LDP

Že ob organizaciji tako svetovnega (2010) kot evropskega (2017) prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino sem ugotovil, da je nujna ureditev komunalne in cestne infrastrukture na planini. Zato sem kot svetnik predlagal ustanovitev Strokovne komisije za ohranjanje in razvoj Velike planine in postal njen predsednik, kjer smo se lotili njene problematike (ureditev lastništva, komunalne in cestne infrastrukture, parkiranje itd.). Kot predsednik Skupščine družbe Velika planina d.o.o. smo skupaj s člani Strokovne komisije, nadzornega sveta in županoma Kamnika in Luč, družbo Velika planina d.o.o. in predsedniki pašnih skupnosti že rešili del problematike. Na Rakovih ravneh si je družba Velika planina d.o.o. pridobila koncesijo za pobiranje parkirnine na urejenem parkirišču z ekološkimi stranišči. Redarji skrbijo za nemoten potek prometa in parkiranja. Del sredstev bo šlo za asfaltiranje ceste od Kranjskega Raka do Rakovih ravni. Sedaj je cesta asfaltirana, parkirišče ob kamnolomu urejeno in ne bo več nadležnega prašenja in visokih stroškov vzdrževanja, še zlasti pozimi. 

Novi asfalt bodo krstili tudi profesionalni kolesarji Kolesarske dirke po Sloveniji. Organizatorji pričakujejo kar 21 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour. Udeležili se je bodo številni profesionalni kolesarji, med njimi tudi Tadej Pogačar in Matej Mohorič. 

  1. junija bo potekala 4. etapa – kraljevska etapa, dolga 152,4 km od Laškega do gorskega cilja 1. kategorije na Veliki planini. Kolesarji bodo prikolesarili na kamniški konec iz Komende preko Tunjiške Mlake v Kamnik okoli 13. ure. Sledil bo vzpon na Črnivec, nato do Ljubnega, Luč, Podvolovjeka, vzpon na Kranjski Rak. Zadnji vzpon do Rakovih ravni (8,2 km in 7,65 % klanec) okoli 15. ure bo najbrž že odločil zmagovalca letošnje kolesarske dirke po Sloveniji. 

Adrenalinska dirka vsako leto pritegne številne gledalce, da spremljajo tekmo ob cesti ali preko TV ekranov. Na Eurosport 1 bodo milijoni gledalcev po svetu lahko spremljali dirko v živo ali na posnetkih prejšnjih etap. Obenem bodo lahko občudovali tudi čudovite helikopterske posnetke dih jemajočih razgledov edinstvene Velike planine in zanimivosti prekrasnega kamniškega območja. Veličasten športni dogodek pomeni odlično promocijo edinstvene Velike planine in občine Kamnik kot butične turistične destinacije. Na Rakovih ravneh, na gorskem cilju, bo na velikem platnu potekala projekcija dirke. 

Iskreno sem ponosen, da smo v občini Kamnik pridobili možnost, da bo kraljevska etapa potekala po novem asfaltu in vzorno urejeni cesti. Vabim vas, da vsi skupaj v čim večjem številu dostojno, ponosno in športno vzpodbujajmo profesionalne kolesarje, njihov boj z ravninami, spusti in vzponi in  zanosno navijajmo za domače. Veličastna zmaga kolesarja na prekrasnem gorskem cilju bo tudi naša zmaga! Držimo pesti za lepo vreme, da se Velika planina pokaže v vsej lepoti. Poskrbimo, da ostane edinstvena in neonesnažena. 

Dušan Papež,
svetnik LDP